Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
  "Senki nem nevezheti magát szabadnak addig, amíg szellemének kapuját nem képes kitárni,
úgy kifelé, mint befelé; kifelé azért, hogy képes legyen saját eszméit közkinccsé tenni,
befelé pedig azért, hogy mások értékes gondolatait el tudja fogadni."  (Validivar)
 
 

Az örök keresés

Az ember a civilizáció kezdete óta próbálja megfejteni valódi természetének rejtélyét. E tudás iránti vágy veti fel a minden embert foglalkoztató, univerzális kérdéseket:
Ki vagyok én? Miért születtem e világra? Létezik-e valamilyen irányító Erő az Univerzumban? Vannak-e örökérvényű, a világot irányító magasabb törvényszerűségek, vagy minden csupán a véletlenek következménye?

Bizonyára Önben is felmerültek már ezek a kérdések, mikor a múlt eseményeiről vagy a jövő lehetőségeiről elmélkedett. Nagy valószínűséggel mindig valaki mástól, kívülről várta a választ ezekre a kérdésekre, pedig azok kizárólag belülről jöhetnek. Platón szerint: "A keresés és a tanulás nem más, mint emlékezés." Fejlődésének bizonyos pontján minden ember számára elkerülhetetlen, hogy a belső fejlődés útjára lépjen.

Az élet kihívásai

Buddha szerint "az élet szenvedés”. Ezzel arra a számtalan nehézségre utalt, melyek akadályozzák az egyéni és a családi élet harmóniáját, a sikeres és értelmes foglalkozás meglelését, az egészség megőrzését, illetve a halál valódi mivoltának megértését. A nehézségek és akadályok azonban nem szabad, hogy kétségbeesésbe vagy reménytelenségbe sodorjanak bennünket, hisz éppen ezeknek a problémáknak a megoldása jelenti számunkra a fejlődést.

Az A.M.O.R.C. tanításainak célja az önmagunkban rejlő válaszok felderítése, melyek egyben a problémák megoldásának kulcsai is. Ha megtanuljuk a megfelelő technikákat, inspirációt, energiát, sőt konkrét segítséget is kaphatunk problémáink legyőzéséhez.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy az önmegismerés útján el kell távolodniuk a világi gondoktól és fel kell emelkedniük valamiféle "magányos hegycsúcsra". Ez valóban segíthet kapcsolatba kerülni belső énünk bizonyos aspektusaival, ám tudnunk kell, hogy az élet kihívásait így sem kerülhetjük el.

Az elveszett Én

Kora gyermekkorunktól kezdve valódi énünk elrejtésére kényszerülünk azért, hogy alkalmazkodni tudjunk a körülményekhez, és életképesek maradjunk a minket körülvevő világban. Családunk és társaink megtanítanak minket a társadalmi élet szabályaira. Oktatási rendszerünk nyelveket, matematikát, természettudományokat tanít nekünk, kizárólag olyan dolgokat, melyek anyagi létezésünkhöz szükségesek. Felnőttként olyan társadalomba kerülünk, ahol az üzleti élet és a kormányzat célja a fogyasztói társadalom rendszerének fenntartása. Minden új generáció az előző tapasztalatait sajátítja el a materialista jellegű tudomány felfedezésein kívül, és mindegyik csupán a külső világra összpontosít.

Ritkán foglalkoznak - különösen az első, meghatározó években - a belső fejlődéssel, elsősorban olyan kérdésekkel, mint az intuíció, a tudatalatti, az önálló gondolkodás, az önbecsülés, az önbizalom, a pszichikai vagy lelki növekedés. Nem csoda hát, ha elveszítjük a kapcsolatot belső énünkkel!
Ez azzal a sajnálatos következménnyel jár, hogy a legtöbb ember megelégszik pótcselekvésekkel az életében, meg sem kísérelve valódi vágyainak megvalósítását. Ennek főleg az az oka, hogy az emberek képtelenek hallgatni a belső hangra, mely állandóan próbálja életük valódi célja felé terelni őket.

A belső Én azonban ezen leküzdhetetlennek látszó akadályok ellenére is életben marad valamennyiünkben, és sokan vannak olyanok, akik készek hallgatni hívó szavára. A Rózsakeresztes Rend a múltban is és napjainkban is próbálja rávezetni az embereket, hogy hogyan valósítsák meg saját végtelenül hatékony és isteni természetüket.

A jövőbe vetett hit

Nem szabad, hogy a külső erők eltérítsenek belső Énünk megismerésének vágyától! Sokan elbátortalanodnak az akadályok láttán. Mi azonban mindenkinek azt ajánljuk, hogy próbálja meg elősegíteni saját lelki fejlődését. Ha e cél felé törekszünk, tapasztalni fogjuk, hogy rejtett tehetségeink sorra felszínre kerülnek, "beérnek", és rövidesen rájövünk arra is, hogy mi módon kamatoztathatjuk ezeket a képességeket mind saját magunk, mind pedig környezetünk javára.

A jövőbe vetett hit megegyezik a Rózsakeresztes Rend legmagasztosabb céljával, ami nem más, mint ráébreszteni az embereket, hogy saját maguk felelősek az emberiség tudatának fejlődéséért, és hogy a maguk egyéni módján mindannyian hozzájárulnak a jövő alakításához. Így válhat a jövőbe vetett hit reális ígéretté.

Miután áttekintettük az önmegismerés örök felfedezőútját, amely kérdések, kihívások és fokozatos eszmélés formájában nyilvánul meg, kérjük, olvassa tovább ezt a könyvecskét, hisz még további lehetőségek várnak Önre ezen a felfedezőúton.

Könyvajánló:
Ha még többet szeretne tudni a Rózsakeresztes Rend, AMORC-ról, rendelje meg a 'Kérdések és válaszok a Rózsakeresztes Rend AMORC-ról' című könyvet, melynek ára 2300 Ft (postaköltséggel).

Megrendelését ide kattintva küldheti el.
Elektronikus levelében kérjük adja meg pontos levelezési címét. 

 
 
A Rózsakeresztesekről
Beszélgetés Bartha Katalinnal

Az alábbi magyarázat kizárólag az AMORC betűszóval jelölt, a Rózsa és a Kereszt Ősi Misztikus Rendjére (Antiquus Mysticusque Ordo Rosae Crucis) vonatkozik.
A szakirodalom többségében az AMORC-ot filozofikus, beavató és hagyományőrző mozgalomként határozzák meg, amely férfiak és nők számára egyaránt nyitva áll, fajra, társadalmi helyzetre vagy vallásra vonatkozó előírások nélkül. Részletesen el fogom magyarázni, hogy mi teszi rendünket filozofikus, beavató és hagyományőrző szervezetté, ám mielőtt belevágnék, fontos, hogy a kétségek eloszlatása érdekében röviden rámutassak arra is, ami nem az AMORC.
tovább >>
Rózsakeresztes Rend, AMORC
2890 Tata, Kastély tér 2.
Tel./fax: 0634/381-696
E-mail: amorc@amorc.hu
Hivatalos honlap: www.amorc.hu