Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
  "Senki nem nevezheti magát szabadnak addig, amíg szellemének kapuját nem képes kitárni,
úgy kifelé, mint befelé; kifelé azért, hogy képes legyen saját eszméit közkinccsé tenni,
befelé pedig azért, hogy mások értékes gondolatait el tudja fogadni."  (Validivar)
 
 

A Rózsakeresztes filozófia 3500 éve

A Rózsakeresztes Rend AMORC világszerte ismert tradicionális és teljes neve: Antiquus Mysticusque Ordo Rosae Crucis, magyar fordításban: A Rózsa és a Kereszt Ősi Misztikus Rendje. Az exoterikus "Rózsakeresztes" név a latin "Rosae Crucis"-ból származik, mely szó szerinti jelentése: "a Rózsakereszté". A "kereszt" szónak a kereszténység vallási szimbólumától eltérően itt más a jelentése: az ókor misztikusai szerint az élet tapasztalásait és kihívásait jelképezi. A kereszt közepén elhelyezkedő vörös rózsa az ember spirituális kibontakozásának a szimbóluma. Nevünkkel a Rózsakeresztesek Ősi Testvériségét képviseljük, a Rózsakeresztes mozgalmak igaz tradícióit őrizve a régmúlttól egészen napjainkig.

Ezoterikus tradíciónk

A Rózsakeresztes Rend történetét tradicionális és kronologikus szempontból is vizsgálhatjuk. A hagyományok szerint az ókori Egyiptomba, a Kr.e. 1500 körül létrejött misztériumiskolák filozófiájához és tradícióihoz nyúlnak vissza annak a misztikus mozgalomnak a gyökerei, melyből a későbbiekben a Rózsakeresztesség kialakult. A Rózsakeresztes filozófia azonban eklektikus; beépíti tanításaiba az ókori Görögország, Kína, India és Perzsia misztikus örökségét is. Az eredmény: a misztikus elvek egyesítése, mely képes helyes irányt mutatni a jövő felé. E jövő záloga pedig a tudás misztikus megismerése által megvilágosodott emberiség.

Kronologikus történetünk

A Rózsakeresztesség elsősorban nyugati jelenség. Kronologikus története Európában a középkortól számítható. A mozgalom elterjedése a XVII. század elején közzétett, három Rózsakeresztes Manifesztumnak köszönhető. Ezek a dokumentumok allegorikus és szimbolikus formában írják le a Rend célját, illetve módszereit, melyeket az AMORC ma is követ, természetesen hozzáigazítva azokat a ma emberének igényeihez.

A XVII. századtól kezdve a Rend működése folyamatos, bár sokszor nehezen nyomon követhető. Ennek oka, hogy az elmúlt századokban a körülmények és az üldöztetések miatt kívánatos volt a nyilvánosság figyelmét elterelni a Rend létezéséről.

A Rózsakeresztes Rend történetének részletesebb ismertetése megtalálható tanításainkban és kiadványainkban, valamint a könyvesboltokban és könyvtárakban esetleg fellelhető egyéb forrásokban.

Az AMORC ma

A Rózsakeresztes Rend AMORC ma egy taglétszámában folytonosan gyarapodó oktatási, kulturális és önfenntartó szervezet. A világ több mint 100 országában működik, tagjai körében minden faj, hitrendszer, kultúra, foglalkozás és hivatás képviselve van. Ahhoz, hogy egy ilyen kiterjedt tagsághoz el tudjon érni, a Rend nyelvterületek szerint 14 úgynevezett Joghatóságra oszlik, melyeket Nagypáholyoknak (kezdeti stádiumukban pedig Adminisztratív Központoknak) neveznek. Ezek a Páholyok jelenleg 16 nyelvre fordítják és juttatják el tagjaiknak a Rózsakeresztes tanításokat (angol, spanyol, francia, portugál, svéd, dán, finn, norvég, holland, német, olasz, görög, japán, lengyel, cseh, orosz és magyar nyelvre). Az AMORC az emberiség legmagasabb rendű reményét testesíti meg: egy olyan világot, ahol a legkülönbözőbb nemzetiségű emberek találkozhatnak és élhetnek együtt harmóniában és békességben.

A Rózsakeresztes Rend AMORC székhelye Kaliforniában, San Joséban van, a Rózsakeresztes Parkban. Szökőkutak, egzotikus virágok és fák, szobrok, valamint egyiptomi stílusú épületek járulnak hozzá e park különleges atmoszférájához. Ebben a csodás környezetben találjuk a Rózsakeresztes Egyiptomi Múzeumot és Planetáriumot - ez az egyetlen múzeum a világon, amely eredeti egyiptomi építészeti stílusban épült.

A Rózsakeresztes Rend AMORC Magyarországon hivatalosan bejegyzett és engedélyezett kulturális-oktatási egyesületként 1995-ben kezdte meg működését. Kezdetben a svédországi székhelyű Északi Nagypáholyhoz tartozott, majd 1996 decemberében önálló Joghatóság lett.

A Rend célja ma is ugyanaz, mint a történelem során bármikor: az egyén és az emberiség felvilágosodásának előmozdítása, a természet törvényeinek megfelelő, harmonikus emberi élet kialakításának segítése, oktatás-nevelés, a kultúra fontosságának hangsúlyozása és a misztika jelentőségének megvilágítása minden ember számára.

A Rend történetének és céljainak áttekintése után, kérjük olvassa tovább ismertetőnket, hogy megismerje az AMORC által kínált teljes rendszert, és eldönthesse, megfelel-e mindez az Ön igényeinek.

Könyvajánló:
Ha még többet szeretne tudni a Rózsakeresztes Rend, AMORC-ról, rendelje meg a 'Kérdések és válaszok a Rózsakeresztes Rend AMORC-ról' című könyvet, melynek ára 3500 Ft (postaköltséggel).

Megrendelését ide kattintva küldheti el.
Elektronikus levelében kérjük adja meg pontos levelezési címét. 

 
 
A Rózsakeresztesekről
Beszélgetés Bartha Katalinnal

Az alábbi magyarázat kizárólag az AMORC betűszóval jelölt, a Rózsa és a Kereszt Ősi Misztikus Rendjére (Antiquus Mysticusque Ordo Rosae Crucis) vonatkozik.
A szakirodalom többségében az AMORC-ot filozofikus, beavató és hagyományőrző mozgalomként határozzák meg, amely férfiak és nők számára egyaránt nyitva áll, fajra, társadalmi helyzetre vagy vallásra vonatkozó előírások nélkül. Részletesen el fogom magyarázni, hogy mi teszi rendünket filozofikus, beavató és hagyományőrző szervezetté, ám mielőtt belevágnék, fontos, hogy a kétségek eloszlatása érdekében röviden rámutassak arra is, ami nem az AMORC.
tovább >>
Rózsakeresztes Rend, AMORC
2890 Tata, Kastély tér 2.
Tel./fax: 0634/381-696
E-mail: amorc@amorc.hu
Hivatalos honlap: www.amorc.hu